Egy kis beszélgetés a Nagy Tengeren. Európai képeslapok
2013. december 11. írta: wootsch

Egy kis beszélgetés a Nagy Tengeren. Európai képeslapok

Tanulságos rádió-beszélgetés az éterben. Valahogyan így:

/Galíciai spanyol akcentussal/:

„A-853 beszél, kérjük, váltson irányt, 15 fokkal dél, ütközés elkerülése miatt. Egyenesen felénk tart, 25 mérföld távolság.”

/Amerikai akcentus/:

„Javasoljuk, hogy változtasson irányt, 15 fok, észak, az ütközés elkerülése miatt.”

/Galíciai spanyol/:

„Negatív. Ismétlem: negatív. Megismételjük: Ön változtasson irányt, 15 fok, délre, ütközés megelőzése miatt.”

/Egy új amerikai hang/:

„Az Egyesült Államok Haditengerészetének kapitánya beszél. Azonnal váltson irányt, 15 fok észak, ütközés elkerülése miatt!!!”

/Galíciai spanyol/:

„Azt gondoljuk, hogy ez nem lehetséges, de nem is szükséges: javasoljuk Önöknek, hogy változtassanak irányt, 15 fok, észak.”

/Amerikai kapitány egy kissé emeltebb hangon/:

Richard James Howard kapitány, az Egyesült Államok USS Lincoln repülőgép-hordozójának a parancsnoka beszél. Ez az amerikai flotta második legnagyobb csatahajója, a kíséretünkben két csatacirkáló, hat romboló, öt cirkáló, négy tengeralattjáró és számos egyéb kisegítő egység hajózik, készen arra, hogy támogassanak bennünket. A Perzsa-öbölbe tartunk, hadgyakorlatra. Én nem tanácsolom, megparancsolom, hogy változtasson irányt azonnal, 15 fok, északra!!!”

/Galíciai akcentussal/:

Juan Manuel Salas Alcántra beszél. Ketten vagyunk. A társaságunkban van a kutyánk, a kajánk, két sör és egy kanári, most éppen alszik. Mi a Cadena Dial La Coruna kisegítő rádióállomás vagyunk és a 106-os csatornán baleset elkerülése miatt jelzést adunk. Nem megyünk sehová, mert itt ülünk a Finisterre A-853-as világítótoronyban, a galíciai parton.”

 

(Angol eredeti: ’Skylarks and Scuttlebutts. A Treasure Trove of Nautical Knowledge. Lorenz Schröter. Granta Books, London, 2007, 222. old.)

A bejegyzés trackback címe:

https://wootschp.blog.hu/api/trackback/id/tr705686514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása