Holt költők társaságában - a magyar gazdaság állapotáról...
2012. október 22. írta: wootsch

Holt költők társaságában - a magyar gazdaság állapotáról...

Történelmietlen, de még azt is gondolhatnánk, hogy nincsen új a Nap alatt. Az a tenger, amelyen a spanyol szolgálatba lépett genovai tengerész, Cristoforo Colombo, a Santa Maria caravella fedélzetén elindult az Ismeretlen halhatatlanság felé az ott van, az ugyanaz az Atlanti-óceán. A hullámok éppen olyan közömbösséggel és rutinnal végzik a dolgukat most is, mint 1492. augusztusának végén.

Nem állhatom meg ezért, hogy idemásoljak egy régen halott írótól valamit (idézet következik):

A törvényes állapotok első következménye a hitel, amely minden ember számára nagy hasznot hajt, és nagy jótétemény jelent. Általa lesz ugyanis a pénz közhasznúvá, és elegendővé válik, még ha kevés is van belőle, mert bekerül a forgalomba; nélküle azonban sok pénz sem lehet elegendő. A véletlent események is, amelyek a vagyont és az életet érintik – éspedig mind a jók és mind a rosszak – törvényes állapotok esetén a legkedvezőbb módon alakulnak. Ilyen körülmények között ugyanis a tehetősek veszélytelenül és biztonságban az üldözésektől használhatják fel, a vagyontalanok ellenben a tehetősek részéről a pénzforgalom és a hitel útján támogatásban részesülnek, és ez a törvényes állapotok következménye. Továbbá a törvényes körülmények között az emberek ideje nem fecsérlődik el pártharcokra, hanem a polgári élet munkáira használják fel. Mert törvényes állapotok közt az emberek megszabadulnak a legnyomasztóbb gondtól, ellenben átadhatják magukat a legkellemesebbnek. Mert a legnyomasztóbb a politikai pártharcok miatti gond, s a legkellemesebb, amit a békés munka miatt éreznek. És ha aludni mennek, hogy minden gondjukat kipihenjék, akkor félelem és aggodalom nélkül térnek nyugovóra, és amikor felkelnek, ugyanolyan lelkiállapotban lesznek; nem fogja el őket hirtelen rémület, és nem várják aggódva egy erőszakos politikai fordulat miatt, hogy meglátják-e a következő napot, hanem félelem nélkül szentelhetik aggodalomtól nem nyűgözött gondolataikat életük munkájának, miközben fáradozásaikat a javak kölcsönös elnyerésére irányuló, jól megalapozott reményeik könnyítik. És mindennek a törvényes állapotok a biztosítói. (…) A bajok viszont, amelyek szükségszerűen keletkeznek a törvénytelen állapotokból, a következők. Először is az emberek nem találnak semmi nyugalmat munkájukhoz, hanem munkájuk helyett a mindenek közt legvisszataszítóbb pártharc miatt kell aggódniuk. A pénzt pedig a bizalom hiánya és a forgalom elakadása következtében otthon gyűjtik, ahelyett, hogy a köz javára forgalomba juttatnák, - és az így kevés lesz, meg ha bőven van is belőle. A rossz és a jó gazdasági viszonyok is ellentétes hatással járnak (ti.: mint a törvényes állapotok esetén). Mert a kedvező viszonyok törvénytelen állapotok esetén nincsenek biztonságban, hanem csak ellenszenvet keltenek (a birtokossal szemben); a rosszak viszont nem javíthatóak meg, hanem a bizalmatlanság és a forgalom megszűnése következtében uralkodóvá válnak (…)”

Ezt nem Róna Péter vagy Járai Zsigmond mondta 2012-ben Magyarországon, hanem Anonymus Iamblichi (In: Proteprikos XX.) valamikor az ie. III. században. (Idézet forrása: Gazdasági élet az ókori Görögországban. Gondolat Kiadó, Budapest, 1970. Európai Antológia, szerk.: Sarkady János, idézetet fordította: Ritoók Zsigmond. 157-158. oldal) … (aláhúzások tőlem)

A bejegyzés trackback címe:

https://wootschp.blog.hu/api/trackback/id/tr784862723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása