Beograd blues ... lusta nyári délután, belgrádi noteszben ...
2014. július 24. írta: wootsch

Beograd blues ... lusta nyári délután, belgrádi noteszben ...

Ha az építészet megfagyott zene, akkor a bécsi körutak lágy keringőt idéznek, akkor Pest házai a Dózsa György út és a Duna között úgy nagyjából a Körvasúttal lehatárolt területen egy körúti kuplét dúdolnak, és akkor Belgrád olyan, mint a garázsban született blues: kicsit rendetlen, kicsit kakofón és a dallama nem logikus. Új Belgrád utcái, a nyílegyenesen futó bulvárok építész-műhelyek rajzasztalain császármetszéssel jöttek a világra, Régi Belgrád utcái (Stari Grad) szerelemgyerekként, szinte kéretlen, némelyikük spontán vetélés fájdalmas nyomait viseli.

Itt van tehát ez a látható és átlátható, szemmel gyorsan befogható Belgrád, enyhén szólva eklektikus homlokzatok, amelyek többségét megviselte az idő, az időtlen idők óta pergő vakolatokkal együtt leperegnek a díszítmények, a kariatidák megcsonkult kezükkel, rokkantan tartják még az erkélyeket, egy letört orrú kőhajadon kecses mozdulatán fennakadt egy tetőről lehullott darabja az eresznek és most ott a rozsda vörös csíkjai emelik ki csípőjének íveit. Minden esővel, a házak falát nyaranta végigverő jégesővel, a téli hó elolvadásával elvész egy darabka abból a régi Belgrádból, amikor Európát álmodtak ide is az építészek és az építtetők és amelyhez a mintákat Párizs, Bécs és Budapest szolgáltatta, ahová valahogyan elébb érkeztek meg a stílusok és az új módik.

IMG_0402.JPG

Van itt egy Belgrád, még a Nagy Háború előttről, amikor a város kicsiny volt és a kis házak félénken bújtak össze a nagy erődítmény árnyékában. Aztán akkoriban épült már egy új város is, ettől messzebb, távolabb az erődítmény biztonságot és tekintélyt sugárzó körétől, ott valahol, ahol most Vraćar kerület található és ahonnan az új szerb elit leste azt a régi várost, irányítva a török város megsemmisítésének a politikai műveleteit is. A török város úgy olvadt el, mint tavasszal a hó a Tašmajdan park padjairól, egykoron itt még több, mint száz mecset volt található, ma már csak egy, hamam pedig egy sem. Vraćarban is megtalálhatóak azok a Nagy Háború előtti házak még itt-ott, csak letér a gyalogló ember a Mekenzijova egyik vagy másik mellékutcájában és máris belebotlik valami régiségbe. Persze, hogy észre kell vennünk azt is, hogy ez a kerület az Új Főváros igényeihez és szükségleteihez igazodott. Az épületek érdekesebbje és csillogóbbja a 20-as, 30-as években illesztetett a helyére - egy polgárság mocorgása látszik itt, akik a Nagy Háború ostroma-vágta ház-sebhelyek és az osztrák-magyar okkupáció emléke eltüntetésének akarataival építtettek itt magánpalotát, bérházat, többgenerációs családi otthont. Ez egy másik Belgrád, amely beolvasztotta azt a régebbit, ez egy Új Ország Fővárosa, amely megkönnyebbülten vette tudomásul, hogy az a határ, amely évszázadokon át oly nagy erővel beleszólt a sorsokba itt, az a határ az most sokkal messzebb húzódik innen, a Duna hazai folyóvá vált - és épült ehhez új kikötő, raktárházak és az azokat kiszolgáló munkásság telepei.

Belgrád a Nagy Háború után vett egy mély levegőt - az új Királynak pedig udvarra és udvartartásra volt szüksége, a Topćider dombján már vágták az erdő fáit, hogy helyet csináljanak azoknak a villáknak, amelybe akkoriban a királyi udvartartás tagjai élték a maguk nagypolgári életét, majd a Második Nagy Háború és a kommunista rendszerváltás után Tito és a Párt udvartartása költözött, hogy ők is építsenek hasonló elit-emlékműveket és ennek a Dedinjeként ismert villanegyednek a terjeszkedése új lendületet kapott a 60-as években, amikor az El-nem-kötelezett Országok új tömörülése meghozta a diplomáciai képviselet számának további növekedését is. Dedinjéről le lehet nézni a Városra, ha a kilátást nem akadályoznák a villákat körülvevő magas falak és a falakat körbevevő fák - ma itt nagykövetek és újgazdagék lakóhelyei találhatóak és az Amerikai Nagykövetség új épülete, amely valóságos Fort Knox-ként jókora területet foglal el. Dedinjéhez oda kell járulni és egyes utcáiban az egy főre jutó biztonsági őrök száma meglehetős - Dedinje egy másik élőhely Belgrádban, ritmusa nincs is, nem is hasonlítható Dorćol, Vraćar vagy a Savski Venac kerület pezsgő-habosodó és saját ritmusú életéhez. Dedinje furcsasága az, hogy itt van a Partizan Beograd és a Crvena Zvezda Marakana becenévre hallgató stadionja is, egymástól csak egy kőhajításra, így amikor derbi van itt vagy ott, egy másik élet érkezik Dedinje máskor csendes, közömbösen változatlan utcáira és ilyenkor az egy főre jutó rohamrendőrök száma is meglehetős.

Belgrád igazi megismeréséhez, feltárásához e négy kerület megismerése hozzátartozik -. a séták e kerületek utcáin megmerítkezések annak a harmadik folyónak a vizében, amely a Száva és a Duna mellett táplálja ennek a városnak az életét és ez a folyó cirill és latin betűkkel írott Történelem. Ez a másik kettőnél is szélesebb, szelesebb, hullámosabb folyó hordta ide e házakat, formálta ki a zegzugos utcákat és a Kralja Aleksandra Bulevar majdnem egyeneseit 10 kilométer hosszan, ez alakította ki ennek a mediterrán jellegű városi életnek a teraszokon pezsdülő életformáit és mindenkit elnyelni képes buli-helyeit, amelyek földrajza szintén megérne egy misét ... ama folyó formálta ki a városi tömegközlekedés keskeny-vágányú villamosainak vonalát, amelyek sokszor olyan helyeken zörögnek át, ahol mai logikánk szerint nem lenne keresnivalójuk és nincsenek ott, ahol ez a mai logika kínálná.

Ha az építészet megfagyott zene, akkor Belgrád egy garázsban született rockbanda őszinteségével játssza az a régi bluest, amely hozza a sztenderdeket, de amelyben egyszer csak feltör a természetes napi érzelmeknek az ereje és ez sokszor hosszú és spontán gitárszólókban ölt testet, amely felett egy napi 50 cigaretta füstjével dúsított énekhang hallatszik. ...

A bejegyzés trackback címe:

https://wootschp.blog.hu/api/trackback/id/tr156541421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása